onsdag den 12. december 2012

Brusebadsboller evt. med kardemomme - nu med "snyd"

Super hurtige morgenboller
(ca. 12 stk.)

7½ dl vand
25 g frisk gær (hvis du bruger tørgær, brug det, der svarer til 25g frisk)
1 spsk. salt
1 spsk. honning
Evt. 2 spsk. blå birkes = giver smag (se variationer under Tip)
125 g GROVE havregryn el. speltflager
100 speltmel
Ca. 750 g hvedemel

Aften: Rør dejen sammen, når du alligevel står og laver aftensmad (går hurtigt).
Rør først gæren ud i det håndvarme vand.
Tilsæt resten af ingredienserne, men rør hvedemelet i lidt ad gangen. 
Dejen skal være lidt fugtig. 
Stil den til hævning et lunt sted, til du går i seng. Slå den lige ned, plastfolie over, i køleskab natten over.

Næste morgen:
Tænd for ovnen.
Rør dejen igennem hurtigt.
Sæt vha. stor grydeske dejen som klatter på bagepapir. (det er ok, hvis de rører hinanden)
Bages gyldne ved 200-225 grader C i 20-25 min. (ved varmluft: 180 grader)
Afkøles på rist.

Tip: Man kan ud fra grundopskriften variere smagen af bollerne, fx ved at bruge andre typer mel eller gryn. Og i stedet for blå birkes, kan solsikkekerner eller grofthakkede valnødder bruges. Jeg elsker selv groft kværnet hel kardemomme i bollerne (10-12 kapsler)

Snyd: Man kan "snyde" og lave bollerne på små 3 timer ved at anvende 50 gram gær og stille dejen til hævning et lunt sted (tildækket). De er sundere med mindre gær og koldhævning, men det kan sagtens lade sig gisse, når nu man lige er blevet sådan lidt bollesulten;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar