tirsdag den 11. december 2012

Så er det bage leverpostej-tid



Her kommer to meget gennemprøvede opskrifter:

Faster Kirstens hjemmelavede lune leverpostej
 ”Det er nemt og lækkert”, skriver faster Kirsten

1/2 kg kalvelever (kan købes hakket og dybfrossent)
1 stort løg + gerne lidt hvidløg 
30 gr margarine/smør
2 spsk mel
1/4 liter fløde
2 æg
1 1/2 tsk salt
groftkværnet peber
1 knsp reven muskat ( jeg kommer lidt mere i)

Hak løg fint. Bland med den optøede levermasse. Margarinen smeltes i en gryde, melet drysses i, og der spædes med fløde under piskning.- Lever, æg og krydderier røres i.-
Bages 3/4 -1 time ved 200 grader.

Tips: Leveren kan hakkes i blender sammen med løg og ca. halvdelen af fløden.

Bagt leverpostej smuldrer lidt efter frysning, så det er bedt at fryse den rå, men det ved I måske nok.
Råd: Spar IKKE på hvidløgen, siger faster Kirsten, efter at have rejst Grækenland tynd i hine tider.


Mor Elsas hjemmelavede leverpostej med nelliker og ansjoser 
- m. Hannes bemærkninger

250 g svinelever
200 g spæk (eller mindre)
1 tsk salt
½ tsk peber
½ spegesild/Hanne bruger ansjoser eller gaffelbidder – måske 3-5 stk. De er små.
1 løg
¼ tsk stødt nelliker (Hanne tilsætter en anelse mere krydderi)
(Hanne kan finde på at putte lidt hvidløg i og lægge et laurbærblad på hver leverpostej)

Til afbagning (kan fordobles til daglig, siger økonomiske Elsa, født 1930)
25 g smør/margarine
30 g mel
¼ l mælk
1 æg

Køb hakket lever og spæk hos slagteren el. supermarkedet. Man kan også få løg hakket hos slagteren;). Få det evt. hakket fint, så du ikke kan smage den væmmelige leversmag så meget;)
Bland hakket løg og spegesild i lever – og spækblandingen.

Lav opbagning: Smelt smør, rør mel i, gør lind med mælk, lidt ad gangen = en fast grød. Tilsæt æg, evt. et ad gangen. Derefter krydderierne. Tilsæt så leverblandingen. Rør det godt sammen.

Fyldes i smurte forme, store keramik eller små metal. Bages i vandbad i ovn ca. 45 minutter, mindre for små forme.
Til sidst bages leverpostejen 10 minutter ved tør varme (altså ud med vandbadet).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar