onsdag den 12. december 2012

Brusebadsboller evt. med kardemomme - nu med "snyd"

Super hurtige morgenboller
(ca. 12 stk.)

7½ dl vand
25 g frisk gær (hvis du bruger tørgær, brug det, der svarer til 25g frisk)
1 spsk. salt
1 spsk. honning
Evt. 2 spsk. blå birkes = giver smag (se variationer under Tip)
125 g GROVE havregryn el. speltflager
100 speltmel
Ca. 750 g hvedemel

Aften: Rør dejen sammen, når du alligevel står og laver aftensmad (går hurtigt).
Rør først gæren ud i det håndvarme vand.
Tilsæt resten af ingredienserne, men rør hvedemelet i lidt ad gangen. 
Dejen skal være lidt fugtig. 
Stil den til hævning et lunt sted, til du går i seng. Slå den lige ned, plastfolie over, i køleskab natten over.

Næste morgen:
Tænd for ovnen.
Rør dejen igennem hurtigt.
Sæt vha. stor grydeske dejen som klatter på bagepapir. (det er ok, hvis de rører hinanden)
Bages gyldne ved 200-225 grader C i 20-25 min. (ved varmluft: 180 grader)
Afkøles på rist.

Tip: Man kan ud fra grundopskriften variere smagen af bollerne, fx ved at bruge andre typer mel eller gryn. Og i stedet for blå birkes, kan solsikkekerner eller grofthakkede valnødder bruges. Jeg elsker selv groft kværnet hel kardemomme i bollerne (10-12 kapsler)

Snyd: Man kan "snyde" og lave bollerne på små 3 timer ved at anvende 50 gram gær og stille dejen til hævning et lunt sted (tildækket). De er sundere med mindre gær og koldhævning, men det kan sagtens lade sig gisse, når nu man lige er blevet sådan lidt bollesulten;)

tirsdag den 11. december 2012

Så er det bage leverpostej-tid



Her kommer to meget gennemprøvede opskrifter:

Faster Kirstens hjemmelavede lune leverpostej
 ”Det er nemt og lækkert”, skriver faster Kirsten

1/2 kg kalvelever (kan købes hakket og dybfrossent)
1 stort løg + gerne lidt hvidløg 
30 gr margarine/smør
2 spsk mel
1/4 liter fløde
2 æg
1 1/2 tsk salt
groftkværnet peber
1 knsp reven muskat ( jeg kommer lidt mere i)

Hak løg fint. Bland med den optøede levermasse. Margarinen smeltes i en gryde, melet drysses i, og der spædes med fløde under piskning.- Lever, æg og krydderier røres i.-
Bages 3/4 -1 time ved 200 grader.

Tips: Leveren kan hakkes i blender sammen med løg og ca. halvdelen af fløden.

Bagt leverpostej smuldrer lidt efter frysning, så det er bedt at fryse den rå, men det ved I måske nok.
Råd: Spar IKKE på hvidløgen, siger faster Kirsten, efter at have rejst Grækenland tynd i hine tider.


Mor Elsas hjemmelavede leverpostej med nelliker og ansjoser 
- m. Hannes bemærkninger

250 g svinelever
200 g spæk (eller mindre)
1 tsk salt
½ tsk peber
½ spegesild/Hanne bruger ansjoser eller gaffelbidder – måske 3-5 stk. De er små.
1 løg
¼ tsk stødt nelliker (Hanne tilsætter en anelse mere krydderi)
(Hanne kan finde på at putte lidt hvidløg i og lægge et laurbærblad på hver leverpostej)

Til afbagning (kan fordobles til daglig, siger økonomiske Elsa, født 1930)
25 g smør/margarine
30 g mel
¼ l mælk
1 æg

Køb hakket lever og spæk hos slagteren el. supermarkedet. Man kan også få løg hakket hos slagteren;). Få det evt. hakket fint, så du ikke kan smage den væmmelige leversmag så meget;)
Bland hakket løg og spegesild i lever – og spækblandingen.

Lav opbagning: Smelt smør, rør mel i, gør lind med mælk, lidt ad gangen = en fast grød. Tilsæt æg, evt. et ad gangen. Derefter krydderierne. Tilsæt så leverblandingen. Rør det godt sammen.

Fyldes i smurte forme, store keramik eller små metal. Bages i vandbad i ovn ca. 45 minutter, mindre for små forme.
Til sidst bages leverpostejen 10 minutter ved tør varme (altså ud med vandbadet).

Best of the shop-krydderi

Mit første indlæg om noget, der kan spises;)
Inspireret af en krydderiblanding, jeg købte lidt hurtigt på FischMarkt i Hamborg sidste weekend.
Ras el Hanout - en himmerigsmundfuld

Translate