(ca. 12 stk.)
7½
dl vand
25 g frisk gær (hvis du
bruger tørgær, brug det, der svarer til 25g frisk)
1
spsk. salt
1
spsk. honning
Evt.
2 spsk. blå birkes
= giver smag (se variationer under Tip)
125 g GROVE havregryn el. speltflager
100
speltmel
Ca.
750 g
hvedemel
Aften: Rør dejen sammen, når du alligevel står og laver aftensmad (går hurtigt).
Rør først gæren ud i det håndvarme vand.
Rør først gæren ud i det håndvarme vand.
Tilsæt
resten af ingredienserne, men rør hvedemelet i lidt ad gangen.
Dejen skal være lidt fugtig.
Stil den til hævning et lunt sted, til du går i seng. Slå den lige ned, plastfolie over, i køleskab natten over.
Dejen skal være lidt fugtig.
Stil den til hævning et lunt sted, til du går i seng. Slå den lige ned, plastfolie over, i køleskab natten over.
Næste
morgen:
Tænd
for ovnen.
Rør
dejen igennem hurtigt.
Sæt
vha. stor grydeske dejen som klatter på bagepapir. (det er ok, hvis de rører
hinanden)
Bages
gyldne ved 200-225 grader C i 20-25 min. (ved varmluft: 180 grader)
Afkøles
på rist.
Tip:
Man kan ud fra grundopskriften variere smagen af bollerne, fx ved at bruge
andre typer mel eller gryn. Og i stedet for blå birkes, kan solsikkekerner
eller grofthakkede valnødder bruges. Jeg elsker selv groft kværnet hel kardemomme i bollerne (10-12 kapsler)
Snyd: Man kan "snyde" og lave bollerne på små 3 timer ved at anvende 50 gram gær og stille dejen til hævning et lunt sted (tildækket). De er sundere med mindre gær og koldhævning, men det kan sagtens lade sig gisse, når nu man lige er blevet sådan lidt bollesulten;)
Snyd: Man kan "snyde" og lave bollerne på små 3 timer ved at anvende 50 gram gær og stille dejen til hævning et lunt sted (tildækket). De er sundere med mindre gær og koldhævning, men det kan sagtens lade sig gisse, når nu man lige er blevet sådan lidt bollesulten;)